Saturday, April 11, 2015

Чим Media Markt зачаровує покупців і дратує конкурентів

За день до офіційного відкриття свого першого магазина в Росії німецька компанія Media Markt провела закриту прес-конференцію для вузького кола ділових видань. Журналістів водили по торговому залу, показували останні новинки техніки, розповідали про історію компанії. Але одному із запрошених все це було нецікаво - ігноруючи виступаючих, він чіпким поглядом пробігав по виставлених біля товарів цінників. Організаторам прес-конференції було невтямки, що до них під виглядом журналіста пробрався співробітник "Ельдорадо". Ця історія наочно ілюструє, наскільки серйозно поставилися російські торговці побутовою технікою та електронікою до приходу іменитого конкурента з Європи. Боялися вони не даремно - за півроку роботи на вітчизняному ринку Media Markt заробила репутацію цінового лідера. Хоча далеко не кожен товар на полицях її магазинів коштує дешевше, ніж у конкурентів. "Ціни у нас повинні бути нижче, ніж в інших мережах", - упирається директор російського підрозділу Media Markt Збігнєв Здулечни. Треба ж ще й заробляти. Як з'ясувалося, торгівля електронікою по-європейськи - це куди більш цікава річ, ніж простий демпінг.

Дрібні неприємності

Готуватися до експансії на російський ринок німці почали давно. Справи холдингу Metro Group, до якого входить Media Markt, йдуть в нашій країні досить успішно. Його флагманський бренд - компанія Metro Cash & Carry починаючи з 2000 р відкрила тут вже 34 дрібнооптових центру, а торік ледве не стала найбільшим рітейлером на ринку. З оборотом $ 2,671 млрд вона поступилася лише об'єдналися "Пятерочка" і "Перехрестя".

Так що незабаром прихід "сестринської" Media Markt ніхто не сумнівався. Хоча офіційне відкриття перших Media Markt трапилося лише цієї зими, плацдарм для майбутнього наступу практичні німці почали створювати ще влітку 2005 Саме тоді в Москві була зареєстрована компанія "Медіа-Маркт-Сатурн", яку очолив Здулечни. Через рік з'явилося і пітерське підрозділ "Медіа-Маркт-Сатурн". Зараз російська мережа Media Markt розрослася до п'яти магазинів, а до кінця року їх має бути вже 8-9.

Здулечни скромничає: "Ми поки крапля в морі, адже ми тільки вийшли на російський ринок". Про перспективи розвитку Media Markt в Росії він говорить дуже стримано. Але його російських конкурентів це не заспокоює. До діяльності Media Markt вони відносяться напрочуд нервово.


45000 - стільки позицій налічується
в асортименті магазинів Media Markt

€ 3,6 млн - стільки в місяць приносить кожен російський гіпермаркет Media Markt

50% ринку побутової техніки та електроніки контролює "велика трійка"








За кілька місяців до відкриття німецької мережі компанія "Ельдорадо" терміново перефарбувала свій логотип в червоний колір - точно такий же, як у Media Markt. Німцям довелося перефарбувати вивіски у фіолетово-малинові кольори. У перші дні роботи Media Markt все та ж "Ельдорадо" і приєдналися до неї "Техносила", "М.відео", "Світ", "Евросеть" і "Зв'язковий" звинуватили компанію Panasonic в потуранні сірим продажу своєї техніки. Приводом стала гігантська розпродаж в Media Markt плазмових телевізорів Panasonic по 33333 руб. На думку російських рітейлерів, настільки дешево могли коштувати тільки телевізори, ввезені в обхід митниці. Рітейлери навіть пригрозили Panasonic бойкотом. Через пару місяців скандал сам собою затих, не закінчивши нічим страшним ні для Panasonic, ні для Media Markt.

Дісталося і символу рекламної кампанії Media Markt - поросяті. У квітні "Ельдорадо" рекламувала дуже дешеві плазмові панелі. На телевізійній картинці був зображений смажене порося - натяк цілком прозорий. У травні петербурзька мережа "Калинка" випустила рекламу, в якій пропонувала покупцям відправлятися за свинями на ферму, а за покупками - у свої магазини. Після скарги Media Markt антимонопольні органи провели розгляд і визнали цю рекламу некоректною.

Словом, створюється враження, що всі російські торговці виступають проти Media Markt єдиним фронтом. На цьому тлі навіть гучні рекламні війни між "Ельдорадо" і "Техносила" якось призабули. Але як же Media Markt вдалося привернути до себе стільки уваги?

Тонкої настройки

Механіка ціноутворення в магазинах Media Markt досить проста. "Убивчо низькі" ціни поширюються не на весь асортимент (у Media Markt це приблизно 40 000-45 000 позицій), а тільки на пару десятків найменувань. Щотижня вони змінюються в залежності від проведених акцій. Під акції Media Markt випускає спеціальні каталоги, сам просувний товар викладений на найбільш видних місцях. У торговому залі всюди розвішені яскраві цінники і воблери - мимо не пройдеш.

Але на ділі купівля товару з жаданою знижкою найчастіше виявляється більше схожою на полювання, ніж на простий похід в магазин. Кореспонденту SM не раз доводилося чути в Media Markt розмови приблизно такого змісту. Сімейна пара запитує: "А де та пральна машина, що минулого тижня продавалася за 9999 руб.?" Продавець-консультант у відповідь терпляче роз'яснює, що то була акція тільки минулого тижня, а на цій ту ж машину можна купити вже в півтора рази дорожче.

Розрахунок простий: покупець з великою ймовірністю все одно що-небудь купить. Чи не цю, так іншу модель, яка більше підходить по ціновому діапазону. Головне - заманити людей в магазин, а інше - справа техніки.

"Торгівля - це динамічний процес. Постійно тримати найнижчі на ринку ціни на всі 40 000 позицій просто неможливо. У певну секунду магазин навпроти візьме і виставить ціну нижче нашої, а ми навіть і не встигнемо дізнатися про це ", - знизує плечима Здулечни. Але, схаменувшись, тут же додає: "Але якщо хтось буде перебивати ціну на товар, який бере участь у нашій акції, то ми як чесна компанія будемо змушені відповісти на цей крок, знизивши ціни або компенсувавши різницю у вартості покупцеві".

Даючи такі обіцянки, Здулечни практично нічим не ризикує. Виставити конкуруючу ціну на точно такий же товар не так-то просто. У торговців побутовою технікою та електронікою на відміну від гравців продуктового роздробу дуже невелика перетин по асортименту. Виробники випускають величезне число схожих моделей, практично ідентичних за характеристиками і розрізняються однією цифрою або буквою в назві. Можна обійти всі конкуруючі мережі в пошуках потрібної моделі і нічого не знайти.

Здулечни не вважає, що вводить покупців в оману. Все вищеописане - цілком у руслі європейських традицій торгівлі. Росіянам потрібно просто звикнути до нових правил гри. "Повинен пройти час, щоб люди зрозуміли, що товару з убивчо низькими цінами не буває у великій кількості і постійно. Це тільки обмежене в часі пропозицію ", - говорить глава російської Media Markt.

Хоча логістичні технології у Media Markt самі передові, поки це не надто допомагає їй знижувати ціни на всі товари. "Що стосується решти асортименту, що не потрапляє в акції, зараз ми тільки вивчаємо попит, переваги, сезонність", - розповідає Здулечни. За його словами, більш-менш точно спрогнозувати, якою потрібен товарний запас для всіх позицій, дуже важко. Телевізори однієї моделі купують по дві-три штуки в тиждень, інша розлітається десятками за годину. Причому обидві моделі в рамках однієї цінової категорії! "Ці залежності ми зараз і обчислюємо. Повністю асортиментна матриця формується через 6-8 місяців роботи кожного магазину ", - продовжує Здулечни. Виходить, асортимент російських магазинів Media Markt тільки-тільки почав формуватися.

Без копітких і тривалих досліджень не обійтися - всі ринки сильно відрізняються один від одного. Як приклад Здулечни призводить Польщу, в якій піки купівельної активності зовсім не збігаються з російськими. Травень, за словами глави Media Markt, один з кращих місяців для торгівлі через те, що Польща - католицька країна. У травні діти приймають перше причастя і в зв'язку з цим обов'язково отримують подарунки.

Взагалі, все літо в Польщі є високим сезоном, як не дивно чути це російському торговцеві: у період відпусток поляки здійснюють багато покупок. А ось наші найбільш "купівельні" місяці - лютий і березень - у колишніх сусідів по соцтабору вважаються найбільш провальними.

Здулечни підкреслює, що помічати і використовувати всі ці нюанси стало можливо завдяки високій децентралізації магазинів Media Markt. Кожна торгова точка - це фактично автономна компанія, менеджмент якої володіє масою повноважень, у тому числі і правом самостійно формувати асортимент. "Магазину потрібно задовольняти потреби жителів навколишніх районів, які зовсім не очевидні з штаб-квартири", - пояснює цю політику Здулечни.

За півроку роботи в Росії співробітники Media Markt виявили суттєву різницю в поведінці покупців різних міст. Найшвидше приймають рішення про покупку, за словами Здулечни, в Москві: "Відчувається вартість часу. А ось в Санкт-Петербурзі рішення приймаються інакше, тому тамтешнім покупцям потрібно більше часу для здійснення покупок ". Асортимент пітерських і московських магазинів теж різниться. За даними голови Media Markt, у столиці частіше купують новинки, а ось жителі Санкт-Петербурга більше цінують не новизну і крутизну, а функціональність товару.

ПРОТИСТОЯННЯ ФОРМАТІВ

Розповідаючи про плани розвитку Media Markt в Росії, Здулечни згадує польську формулу покриття. У Варшаві з двохмільйонним населенням працює вісім магазинів - по одному на кожні 250 тисяч чоловік. За цією логікою, в Москві років через 5-6 повинно бути побудовано понад 40 магазинів Media Markt. Втім, Здулечни обмовляється, що в Москві набагато вище рівень конкуренції, так що отриману цифру можна поділити на два. Але навіть 20 магазинів - це дуже багато, особливо якщо врахувати, що великі формати в столиці розвиваються повільно. З якихось незрозумілих причин гіпермаркети все ще дуже слабо освоєні нашої непродуктовою роздробом. Приміром, Ігор Яковлєв - президент і основний власник "Ельдорадо" - планував за півтора року побудувати мережу з 40 гіпермаркетів "Це". Але за рік після старту цього проекту вдалося ввести в дію лише шість об'єктів, причому два з них розташувалися на площах колишніх магазинів "Ельдорадо". Поки розвиток "Це" зупинилося. Як сказав звільнився минулого тижня екс-гендиректор "Ельдорадо" Олександр Шифрін, "проект переживає корекцію концепції". Компанії "М.відео" і "Техносила" зараз більше зайняті регіональним розвитком, їм поки теж не до гіпермаркетів.

Здулечни стверджує, що Media Markt - найефективніший магазин за показником виручки з 1 м 2 торгової площі. Лідером на російському ринку за цим критерієм є мережа "М.відео" ($ 11 180 на рік), друга - "Ельдорадо" ($ 6700). За підсумками минулого року "Техносила" поступилася обом конкурентам - її виручка з 1 м 2 склала $ 6325.

Здулечни відмовляється розкривати показники російської Media Markt. Доступна лише консолідована звітність всій Metro Group. У звіті за I квартал 2007 р участь перших трьох російських магазинів вже досить помітно. У I кварталі 2006 р середній щомісячний оборот одного магазину Media Markt в Східній Європі становив € 1,1 млн, а в 2007 р цей показник виріс до € 1,5 млн.

Оборот східноєвропейських магазинів за перші чотири місяці 2007 р збільшився на 53,8%. Якщо врахувати щомісячну виручку одного магазину по кожній з країн присутності в Східній Європі (Угорщина, Греція, Польща) і зростання like-for-like sales для магазинів старше одного року, виходить, що продажі російських Media Markt найбільш високі не тільки для цього регіону, але й для більшості європейських країн - приблизно € 3,6 млн на місяць на один магазин! Стільки ж приносять ще хіба що іспанські магазини Media Markt - найбільш ефективні серед всіх зарубіжних мереж німецького рітейлера. Для порівняння: середня річна виручка одного німецького Media Markt в 2006 р становила € 22,4 млн - тобто майже вдвічі менше.

Перерахувавши продажу з одиниці торгової площі (площа російських гіпермаркетів Media Markt становить 8000 м 2), отримуємо € 5400, або приблизно $ 7250 c метра на рік. Дуже навіть непогано, враховуючи, що в жодного російського рітейлера немає таких великих торгових площ. Найбільший магазин "M.відео" розкинувся на 3300 м 2, у "Техносила" немає магазинів площею більше 4000 м 2.

НІМЕЦЬКИЙ АПЕТИТ

У річному звіті Metro Group виходу в Росію приділено дуже багато уваги. Здулечни, в свою чергу, підтверджує, що в материнському холдингу дуже задоволені і російським ринком, і реакцією покупців на концепцію магазинів. І нехай "велика трійка" лідерів - "Ельдорадо", "М.відео" і "Техносила" - зараз займає більше 50% російського ринку побутової техніки та електроніки (у 2006 р, за даними Асоціації торгових компаній і виробників електропобутової і комп'ютерної техніки , його обсяг склав $ 13 млрд). Глава Media Markt впевнений, що зуміє потіснити їх.

Торік у розвиток мережі Media Markt в світі було інвестовано € 370 млн - майже по € 6 млн у кожен магазин. Всього було відкрито 64 нових об'єкти - більшість у Західній Європі. На Східну довелося всього 10, включаючи три російських. Якщо Media Markt продовжить політику активного залучення покупців за рахунок акцій розпродажів, то російські магазини окупляться за 4-5 років. Це майже в 2 рази швидше, ніж у Європі.

У тому ж звіті Metro Group наведені слова Олени Саневой - голови департаменту розваг російської Media Markt (цей департамент займається продажами музики, відеофільмів і комп'ютерних ігор). "Наша мета - зробити Media Markt номером один у Росії", - каже Олена. За яким критерієм німецька мережа буде першою, не уточнюється. Щоб домогтися такого ж обороту, як у "Ельдорадо", Media Markt доведеться відкрити близько 100 гіпермаркетів. Якщо німці збережуть нинішні темпи розвитку - що навряд чи можливо з ростом мережі, - на це буде потрібно більше 10 років. Сама "Ельдорадо", ймовірно, теж не буде стояти на місці. Якщо Media Markt всерйоз розраховує повторити успіх спорідненої Metro Cash & Carry, доведеться прискоритися.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини sevastopolkino.ru sensorhub.ru shaboxes.com shahinpage.ir sezru.com sheirkuafor.com shahgo.ru sfera-soft.ru shamuratova.uz shkola.mitrofanovka.ru